Wie heeft recht op loopbaancheques

Werknemers én zelfstandigen hebben recht op individuele loopbaanbegeleiding en kunnen een loopbaancheque aanvragen. Elke cheque omvat een pakket van vier uur begeleiding. Je kan 2 cheques aanvragen van 4 uur op een periode van zes jaar. Loopbaancheques worden aangevraagd bij VDAB en kosten 40 euro per stuk. De Vlaamse overheid wil zo mensen aansporen om actief over hun loopbaan na te denken en hun carrière in een richting te sturen die aansluit bij hun persoonlijke talenten en sterktes.


Hoe vraag je je cheque aan?

Via de website van de VDAB. Op de VDAB website. Bij ‘Nieuwe Klant’ maak je jouw profiel aan via de knop ‘start registratie’. Daarna log je opnieuw in op VDAB ‘Mijn Loopbaan’ en kan je in de rechterkolom bij de nuttige links ‘bestel loopbaancheques’ aanklikken.

Zelfstandigen kunnen beter bellen naar het gratis nummer 0800/30.700 waar men vriendelijk en snel te woord gestaan wordt. Na goedkeuring door de VDAB ontvang je een overschrijvingsformulier voor 40€. Je betaling wordt binnen de 14 dagen na ontvangst van het overschrijvingsformulier verwacht. Edenred stuurt je loopbaancheque digitaal door naar jou. Edenred is de organisatie die in opdracht van VDAB instaat voor de administratieve en financiële behandeling van de loopbaancheques.

Deze cheque stuur je naar brenda@attitudeatwork.be. Je hoeft niet te wachten op je elektronische cheque om je eerste afspraak te maken voor de individuele sessie.

Loopbaantraject

We werken in een traject van 3 sessies van telkens ongeveer anderhalf uur. De bedoeling is dat we rechtstreeks naar de essentie van je uitdaging gaan, met een gepaste interventie. We volgen op en sturen bij tot je het gewenste resultaat boekt. Wat kan er allemaal aan bod komen:
 • Je persoonlijkheid in kaart brengen;
 • Onderzoek van je drijfveren;
 • Herontdekking van je passies en dromen;
 • Je kwaliteiten en valkuilen scherpstellen;
 • Nieuwe patronen installeren;
 • Creatieve technieken om je onderbewuste aan te spreken;
 • Je toekomstpad uitstippelen.
 • Work/life balance.
De sessies zijn uiteraard confidentieel.

Veel gestelde vragen

Wie komt in aanmerking voor loopbaancheques?

Je kan loopbaanbegeleiding volgen met loopbaancheques als je aan volgende voorwaarden voldoet:
 • Je bent minimum 1 jaar aan het werk als werknemer of zelfstandige in Vlaanderen of het Brussels gewest.
 • Je woont in Vlaanderen of het Brussels gewest, of maakt gebruik van het vrij verkeer van wonen binnen de EU of EER.
 • Het is langer dan 6 jaar geleden dat je officieel loopbaanbegeleiding volgde.

Hoe vaak kan je loopbaanbegeleiding volgen met loopbaancheques?


Je hebt elke 6 jaar recht op een loopbaanbegeleidingstraject van 8 uur. Je kan dit traject in 1 of 2 keer opnemen.

Ik ben werkzoekende, kan ik begeleiding krijgen?

Als werkzoekende dien je rechtstreeks bij de VDAB aan te kloppen voor hun begeleidingsprogramma’s. Ben je recent ontslagen of nog in je opzegperiode, dan kan je wel nog een loopbaancheque aanvragen. Probeer het gewoon op de VDAB website

Kan ik ook zonder cheques loopbaanbegeleiding volgen?

Dat kan, voor de begeleiding vragen wij dan een uurtarief.